Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Opettajat

 

Barokkioboe

Kurssilla perehdytään barokkioboen tekniikkaan ja esityskäytäntöihin. Kurssi soveltuu myös modernin oboen soittajille, jotka haluavat perehtyä barokkioboeseen.

KATHARINA ARFKEN, joka syntyi Pohjois-Saksassa, on erikoistunut soittamaan historiallisia ruokolehtisoittimia. Hänen pääsoittimensa on 1700-luvun oboe. Työskenneltyään soitinrakentajana hän opiskeli barokin ja klassisen ajan oboen ja renessanssin ruokolehtisoittimien soittoa Schola Cantorum Basiliensis -korkeakoulussa Sveitsissä Michel Piquet opettajanaan ja Haagin musiikkikorkeakoulussa opettajanaan Ku Ebbinge.

Katharina Arfken on esiintynyt ja levyttänyt monien johtavien yhtyeiden kanssa. Näihin kuuluvat The English Baroque Soloista johtajanaan J.E. Gardiner ja The Amsterdam Baroque Orchestra, johtajanaan Ton Koopman. Oltuaan 30 vuotta Freiburger Barockorchester -orkesterin soolo-oboistina Katharina vielä soittaa orkesterin vierailijana, mutta keskittyy nykyisin enemmän solistisiin projekteihin ja kamarimusiikkiin. Hänen viimeisimpiin levytyksiinsä kuuluvat Mozartin oboekonsertto Freiburgin barokkiorkesterin kanssa ja J.S. Bachin konsertto oboe d’amorelle (Harmonia Munci, Ranska).

Katharina Arfken on barokin ja klassisen oboen soiton professori Baselin musiikkiakatemiassa, Schola Cantorum Basiliensis, Sveitsissä ja opettaa säännöllisesti kesäkursseilla ympäri Eurooppaa.

 

Barokkiviulu

Kurssilla opiskellaan barokkityylisen viulunsoiton saloja. Barokkiviulu ei ole välttämätön (joskin toivottava) kurssille osallistumiseen.

Suomeen kotiutunut yhdysvaltalainen viulisti ANTHONY MARINI on opiskellut Atlantin molemmin puolin. Sinä aikana kun hän opiskeli moderniviulua Jody Gatwoodin johdolla Catholic University of Americassa (Washington, DC), hän opiskeli myös barokkiviulua Risa Browderin oppilaana. Vuonna 2010 hän muutti Eurooppaan, jossa hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja Pariisin konservatoriossa (CNSMDP), ohjaajinaan Minna Kangas, Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch ja François Fernandez. Anthony toimii usein konserttimestarina tai solistina Suomalaisen barokkiorkesterin, Kuninkaantien muusikoiden, Espoon barokin ja Ensemble Zaïs’n produktioissa. Hän soittaa myös säännöllisesti Helsingin barokkiorkesterin ja Ensemble Nylandian riveissä. Aktiivisena kamarimuusikkona hän esiintyy mm. Rosetta Ensemble-, Avanti!-, FiBO Players- ja Ensemble Stravaganza-yhtyeiden kanssa.

Anthony nauttii kansanmusiikista ja on innokas opettelemaan uusia instrumentteja. Tähän mennessä hän on opiskellut myös viola d'amoren, viola da gamban, avainviulun sekä erilaisten kansanmusiikissa käytettävien viulujen soittoa.

 

ANNA RAINIO on opiskellut viulunsoittoa Turun konservatoriossa ja Helsingin Metropolia AMK:ssa, barokkiviulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa sekä Kölnin Musiikkikorkeakoulussa. Hän suoritti A-tutkintonsa erinomaisin arvosanoin ja valmistui Musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta kesällä 2014. Tärkein opettaja Rainiolle on ollut työ itsessään. Mahdollisuus työskennellä yhdessä taitavien kollegoiden ja omien esikuvien sekä uusien tuttavuuksien kanssa on erittäin rikasta ja antoisaa.

Pedagogina toimiminen on Annalle sydämen asia. Hän hoitaa päivätyönään viulunsoiton lehtorin virkaa Lapin musiikkiopistossa. Lisäksi hän on opettanut jo useana vuonna CMAH:n kesäkurssilla barokkiviulunsoittoa sekä ohjannut yhtye- ja orkesterisoittoa. Muusikkona erilaisten omien ja kamarimusiikkiprojektien lisäksi Anna soittaa barokkiviulua mm. Helsingin barokkiorkesterissa, Suomalaisessa barokkiorkesterissa sekä Ensemble Nylandiassa. Hän on vieraillut säännöllisesti myös norjalaisen Orkester Nordin riveissä. Rainio piti ensikonserttinsa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Nuoret Taiteilijat -sarjassa tammikuussa 2017. Hän on toiminut Barokin labyrinteissä -festivaalin taiteellisena johtajana vuodesta 2018 lähtien.

 

Cembalo

Opetus keskittyy cembalonsoiton tyyli- ja tekniikkakysymyksiin, halukkaille on tarjolla opetusta myös continuon soittamisessa. Cembalisteilla tulee kurssilla olemaan runsaasti mahdollisuuksia harjoitella continuonsoittoa sekä laulajien että soitinkokoonpanojen kanssa.

ELINA MUSTONEN on luonut pitkän ja näyttävän uran cembalistina ja pedagogina.
Näistä ansioista hänelle myönnettiin Pro Musica -säätiön tunnustuspalkinto vuonna 2013.
Solistina ja kamarimuusikkona Mustonen on esiintynyt ympäri Eurooppaa ja Yhdysvalloissa
yhteistyökumppaneinaan niin vanhan kuin uudemmankin musiikin parhaimmisto
(esim. Mahler Chamber Orchestra ja Pekka Kuusisto, Ton Koopman, Wieland Kuijken,
Laurence Dreyfus ja Andres Mustonen) Hän on myös levyttänyt ahkerasti niin suomalaisille
kuin kansainvälisillekin levymerkeille – mm. J.S. Bachin koko cembalosarjatuotannon.

Muusikon työnsä ohella Elina Mustonen on laajentanut toimintaansa myös teatteritaiteen
puolelle. Hän on ollut luomassa monia poikkitaiteellisia produktioita. Näistä näkyvimpänä ”Laulustaan lintu tunnetaan”, joka perustuu Nobel-kirjailija José Saramagon romaaniin ”Baltasar ja Blimunda” ja Domenico Scarlattin cembalomusiikkiin. Kirjailijan kutsusta
esitys on vieraillut eri puolilla Eurooppaa.

Mustosen merkittävimpiä rooleja näyttelijänä ovat olleet Prospero (Shakespeare: ”Myrsky”), Hippolyta ja Titania (Shakespeare: ”Kesäyön uni”), nimirooli Jussi Kylätaskun näytelmässä ”Maaria Blomma” sekä Ida Aalberg ja Aino Sibelius Järvenpään teatterin Sibelius- juhlavuoden -produktioissa.

Elina Mustonen on toiminut viime vuosina myös orkesterinjohtotehtävissä, viimeksi Lapin Kamariorkesterin vieraana. Syksyllä 2013 hän vastasi Aku Ahjolinnan baletin ”Kaarina Maununtytär” - baletin musiikista ja musiikinjohdosta. Vuodesta 2012 hän on toiminut perustamansa Heinola Residence -festivaalin taiteellisena johtajana.

Mustonen on kantaesittänyt paljon uutta musiikkia cembalolle, mm. Eero Hämeenniemen, Harri Vuoren, Olli Mustosen ja Peter Machadijkin teoksia, joista osa on omistettu hänelle. Tuoreimpana tehtävänä mainittakoon solistinen cembalo-osuus Juha T. Koskisen oopperassa Lusia Rusintytär 2015. Hänen ohjelmistoonsa kuuluvat barokkikonserttojen ohella myös Manuel de Fallan, Françis Poulencin ja Bohuslav Martinun cembalokonsertot.

Laulu

Kurssilla opiskellaan laulumusiikkia keskiajalta barokkiin. Opetusta on sekä solistisessa laulussa että yhtyelaulussa. Myös lauluyhtyeet ovat tervetulleita kurssille hiomaan kokonaisuutta. Mikäli haluatte osallistua yhtyeenä, ottakaa yhteyttä kurssin järjestäjiin hinnan ja järjestelyiden sopimista varten.

Tenori VEIKKO KIIVER on suorittanut solistin ja laulupedagogin tutkinnot Tukholman Kuninkaallisessa Musiikkikorkeakoulussa. Hän on laulanut sekä Eric Ericsonin kamarikuorossa että Ruotsin Radiokuorossa ja konsertoinut useitten ruotsalaisten lauluyhtyeiden kanssa sekä Ruotsissa että ulkomailla. Barokki- ja varhaisempaa musiikkia hän on harrastanut erityisesti Rheinische Kantorei (Köln) -yhtyeen kanssa, jonka kera hän on konsertoinut solistina mm. eri oratorioissa ympäri maailman sekä osallistunut useisiin levytyksiin levymerkeille EMI ja Capriccio.

Veikko Kiiver on kiinnostunut erityisesti varhaisesta kirkkomusiikista. Hän johtaa lauluyhtyettä Schola Gregoriana Holmiae sekä laulaa yhtyeessä Vox Tremula. Hän laulaa myös ranskalaisessa Ensemble Gilles Binchoisissa, joka on Euroopan huomattavimpia keskiaikaisen kirkkomusiikin yhtyeitä. Veikko Kiiver on usein konsertoinut kirkkokonserteissa Ruotsissa, Tanskassa, Suomessa, Saksassa ja Virossa. Hän opettaa laulua kursseilla, mm. Skaran kansainvälisellä keskiajan musiikkifestivaalilla, sekä antaa yksityisopetusta.

Luuttu, teorbi

Kurssilla opetetaan luutun, teorbin ja muiden näppäilysoittimien solistista ja yhtyesoittoa sekä käytännön continuosoittoa. Continuonsoiton opiskelijat voivat myös säestää laulukurssilaisia tai muita instrumentalisteja, tekemistä riittää. Kitaristit ovat tervetulleita kokeilemaan luutunsoittoa.

NIKLAS MELLBERG opiskeli kitaransoittoa Juan Antonio Muron johdolla Helsingin konservatoriossa, ja myöhemmin historiallisia näppäilysoittimia ammattikorkeakoulu Metropoliassa Kari Vaattovaaran ja Eero Palviaisen oppilaana. Niklas toimii kitaransoiton opettajana Porvoonseudun musiikkiopistossa, ja myös luutunsoiton ja kitarapedagogiikan tuntiopettajana Metropoliassa. Tämän lisäksi hän työskentelee freelancemuusikkona, ja on Suomalaisen Barokkiorkesterin FiBO Collegiumin jäsen.

 

 

 

 

Nokkahuilu

Kurssilla soitetaan musiikkia keskiajalta tähän päivään, saatavilla on sekä yksityis- että ryhmätunteja. Osallistujien edellytetään valmistavan etukäteen 2-3 kappaleen ohjelmisto. Ryhmätunneilla keskitytään tekniikkaan ja improvisaatioon.

PEKKA SILÉN opiskeli nokkahuilunsoittoa Sibelius-Akatemiassa (diplomi 1986) ja Utrechtin konservatoriossa (solistidiplomi 1992). Hän on konsertoinut omin konsertein (mm. Sibelius-Akatemian ensikonsertti 1988), orkesterin solistina (mm. Tapiola Sinfonietta) ja kamarimuusikkona - mm. barokkiyhtyeet Cornucopia (2010- ), La Compagnie Inégale (1985-) ja Ensemble Arachne (1993-2000) sekä nokkahuiluyhtye Tuulen Viemää (1991-2001) - eri puolilla Suomea, Saksassa, Hollannissa, Ruotsissa, Norjassa, Espanjassa ja Virossa. Hän on tehnyt useita radio- ja TV-nauhoituksia (mm. kaksi FST:n Natt i Ateneum -konserttia). Konserttikokonaisuuksien rakentamisessa on ollut mukana sekä harvoin kuultua barokin ja renessanssin kamarimusiikkia että uusien nokkahuiluteosten kantaesityksiä ja ensiesityksiä Suomessa.

Pekka Silén on Länsi-Helsingin musiikkiopiston vanhan musiikin lehtori; nokkahuilunsoitonopetuksen monipuolisen kehittämisen lisäksi hän opettaa kamarimusiikkia ja koordinoi opiston vireää vanhan musiikin toimintaa. Hän oli mukana organisoimassa Fibo Collegiumin Concerto grosso -tapahtumaa Helsingin Musiikkitalossa syksyllä 2012.

JANEK ÖLLER on vanhaan musiikkiin erikoistunut musiikin maisteri. Hän opiskeli nokkahuiluja Sibelius-Akatemiassa ja mestarikusseilla. Säkkipillinsoiton hän aloitti Italiassa Riccardo Delfinon ohjauksella. Öller on esiintynyt kotimaassa ja ulkomailla sekä solistina että erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa. Hän toimii myös nokkahuilunopettajana.

Öller on Fioretto Ensemblen, La Compagnie Inégale -barokkiyhtyeen, Tuulen viemää -nokkahuiluyhtyeen ja keskiaikaisen musiikin yhtyeen Oliphantin perustajajäsen.

 

 

 

 

Ruokolehtisoittimet

Kurssilla opetetaan renessanssin ruokolehtisoittimien (skalmeija, pommeri, dulcian, krumhorn, jne.) soittamista. Oppilaat saavat yksityistunteja ja osallistuvat ryhmäopetukseen. Näiden lisäksi on mahdollista soittaa "rööribändissä", renessanssiorkesterissa ja krummhorn-yhtyeissä. Berhard myy kurssilla skalmeijojen, pommereiden ja dulcianien röörejä. Oikeanlaisen röörin saatavuus kannattaa varmistaa Bernhardilta etukäteen.

 

BERNHARD STILZ opiskeli nokkahuilunsoittoa, musiikkitiedettä, historiaa, taidehistoriaa ja kasvatustiedettä Saarbrückenissä sekä vanhaa musiikkia Baselin Schola Cantorumissa. Siellä hän suoritti 1992 diplomitutkinnon (pääalanaan yhtyeet) instrumentteinaan nokkahuilu, dulcian, skalmeija/pommeri ja krummhorn.

Hän opettaa ja konsertoi useissa Euroopan maissa erikoisalanaan vanha musiikki ja historiallinen esityskäytäntö (erityisesti 1400-1600 -lukujen yhtyemusiikki). Hän on tehnyt radionauhoituksia ja levytyksiä useiden nimekkäiden yhtyeiden kanssa (La Fenice, Daedalus, Les Haultz et les Bas, La Caccia, Huelgas Ensemble, Ricercar Consort...), useille levymerkeille (mm. Accent, Ricercar, Vanguard Classics). Lisäksi hän kirjoittaa eri aikakauslehtiin ja on Saarbrückenin konservatorion vanhan musiikin osaston ja puhallinsoitinosaston johtaja.

 

 

Barokkisello, viola da gamba

Kurssilla opetetaan barokkisellon ja viola da gamban soolo- ja yhtyesoittoa. Leirin gambisteilla ja sellisteillä on myös perinteisesti ollut suuri kysyntä erilaisten basso continuo -ryhmien jäsenenä. Leiri tarjoaa harvinaisen tilaisuuden consort-soittoon.

PIETA MATTILA on erikoistunut vanhaan musiikkiin niin solistina kuin yhtye- ja orkesterimuusikkona. Hänen pääinstrumenttinsa on barokkisello, ja hän toimii sellistinä ja gambistina kokoonpanoissa kuten Espoon barokki, Ensemble Nylandia, Kuninkaantien muusikot, Suomalainen barokkiorkesteri, Eloisa Consort ja Tuohi. Vanhan musiikin opinnot kuljettivat Pietaa Sibelius-Akatemiasta Pariisin konservatorioon (CNSMD de Paris) sekä Bremenin musiikkikorkeakouluun (HfK Bremen). Pietan barokkisello-opettajia olivat mm. Lauri Pulakka, Viola de Hoog ja Bruno Cocset, ja hän sai sellon lisäksi viola da gamban opetusta Markku Luolajan-Mikkolalta. Kamarimusiikkiin Pieta on perehtynyt mm. Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchin ohjaamana. Pieta on valmistunut Sibelius-Akatemian lisäksi Metropolia AMK:sta, jossa hänen pääsoittimensa oli sello.

Nykyään Pieta toimii esiintyvän muusikon työn lisäksi sello-opettajana Töölön musiikkiopistossa, sekä tuottaa vanhan musiikin konsertteja kuten Espoon barokkipäivät -­festivaalia Espoon barokki ry:n hallituksen jäsenenä. Varhainen musiikki on Pietalle merkityksellisintä, mutta myös bänditoiminta herättää hänessä innostusta, vaikka se onkin tällä erää jäänyt odottamaan otollista tilaisuutta. Opettamisessa kuten soittamisessakin hänelle on tärkeää säilyttää musisoinnin ja opettelemisen ilo.

Kuva Gustav Larsson